Ibsenbyen Skien

Her finner du noen utvalgte steder vi synes du bør oppleve i Ibsenbyen Skien. Klikk deg rundt i kartet for å lese mer om dem.

Ibsenbyen Skien
Handelstorget Stockmanngården Prestegården Altenburggården Ibsenparken Festiviteten Skien kirke Lie kirkegård Ibsentrappa Snipetorp Telemark museum - Brekkeparken Henrik Ibsen museum på Venstøp Langbrygga Hjellebrygga / Telemarkskanalen «Rottejomfruen» Ibsenhuset Skien bibliotek Teater Ibsen

Handelstorget

Handelstorget i Skien representerer mer enn 1000 års handel og håndverk, og et omfattende nettverk både innover i Telemark og utover i Europa. Og det var nettopp her, i Stockmanns gård ved torvet, at Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828.

Stockmanngården

Stockmanngården – Henrik Ibsens fødested.
Her ble Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828.
Faren, Knud Ibsen, flyttet inn i gården i 1825, samme år som han giftet seg med Marichen Altenburg. Her drev Knud Ibsen i flere år en vellykket forretning.

Prestegården

Prestegården i enden av Telemarksgata synes på lang avstand. Dette er én av noen ganske få bygninger i det gamle Skien som ble stående etter brannen i 1886. Her bodde den strenge og pietistiske presten Gustav Adolf Lammers. Han etablerte en frikirkemenighet som mange av Henrik Ibsens slektninger og venner ble medlem av.

Altenburggården

Hit flyttet familien Ibsen da de overtok eiendommer og forretninger etter foreldrene til Marichen, Henriks mor. Med arven fulgte også Altenburggården, som var et større og mer herskapelig hus.

Ibsenparken

Her står bl.a. Dyre Vaa´s kjente Ibsenskulptur. Parken ble anlagt i Skien sentrum etter bybrannen i 1886. I anledning Henrik Ibsens 70-årsdag i 1898 fikk parken navnet Henrik Ibsens Plass, og i dag går den under navnet Ibsenparken.

Festiviteten

Her ligger Skiens gamle fest- og teaterlokale. Det ble innviet i 1891 på Henrik Ibsens fødselsdag, men uten jubilantens tilstedeværelse.
Derimot er Ibsens skuespill framført her gjennom mange år; nærmere ti av dem allerede i Ibsens levetid.

Skien kirke

Skien kirke er bygget i nygotisk stil og sto ferdig i 1894. Den er et monumentalt bygg reist etter bybrannen i 1886.

Med sine to tårn på 68 meter er den et landemerke i området. Siktlinjen fra kirken ned Kirkegaten gjennom Ibsenparken og Henrik Ibsensgate og ned til havnen er en monumental hovedakse i det moderne Skien.

Lie kirkegård

På denne kirkegården finner du gravene til Henrik Ibsens mor og far, søsteren, Hedvig Stousland, og hennes familie. Her finnes gravene til familien Ibsens nærmeste slektninger i familiene Blom, Paus, Plesner og Cappelen, men også bekjente som Lieungh, Melgaard, Bøysen, Gasmann, Houen og ikke minst Lammers.

Henrik Ibsen ligger gravlagt på Vår Frelsers Gravlund i Oslo.

Ibsentrappa

Ibsentrappa er snarveien fra Skien sentrum til Brekkeparken, hvor Telemark Museum ligger.
Der den krysser Snipetorpgata, ligger Sorrento plass hvor det står en byste av Henrik Ibsen, skapt av kunstneren Håkon Anton Fagerås. Trappa er dekorert med 32 sitater fra Henrik Ibsens skuespill "Peer Gynt".

Snipetorp

Snipetorp er Skiens eldste boligkvarter som overlevde bybrannene i 1854 og 1886. Her finner man igjen det gamle Skien med sammenhengende trehusbebyggelse fra slutten av 1700-tallet.

Snipetorpgata 27
Hit flyttet familien Ibsen omtrent samtidig med at Henrik reiste til Grimstad i 1843. Ibsen-gården i Snipetorp er sammen med gården Venstøp, de eneste bevarte hjemmene til familien Ibsen i Skien.

Telemark museum - Brekkeparken

Fra Brekkeparken er det vakker utsikt over byen og lanskapet rundt. I parken finner du Søndre Brekke gård, gårdstun fra Telemark, teater og konsertscene, det nye museumsbygget VEV med flere utstillinger, kafé og mye annet interessant.

Henrik Ibsen museum på Venstøp

Gården Venstøp var Henrik Ibsens barndomhjem fra han var syv til han var femten år gammel. Her ligger i dag Henrik Ibsen Museum - Venstøp.

Langbrygga

Henrik Ibsen dro fra Skien med båten "Lykkens prøve" i 1843. Området var i tidligere tider et travelt havneområde med sjøboder og havneaktiviteter. Skien gamle jernbanestasjon lå på Langbrygga fra 1882 til 1963

Hjellebrygga / Telemarkskanalen

I sommersesongen går MS Victoria og MS Henrik Ibsen i rute på Telemarkskanalen mellom Skien og Dalen. Hjellebrygga er avgangsbrygge for kanalbåtene. For mer enn hundre år siden var det et yrende liv på denne brygga med mange båtavganger.

«Rottejomfruen»

Denne skulpturen står på Bakkestranda og ble reist i forbindelse med 100-årsmarkeringen av Henrik Ibsens død i 2006. Skulpturen er laget av kunstneren Marit Benthe Norheim, og 2349 elever fra Skiens skoler har smykket skulpturen med hvert sitt porselensøye som er støpt inn i den 7 meter høye skulpturen.

Ibsenhuset

Skien bibliotek

Teater Ibsen

Klar for avreise?

Enten du foretrekker bil, bobil, tog, fly eller vannveien, er det enkelt å komme til Skien. Byen har også et godt utvalg restauranter og fine overnattingsmuligheter.

Planlegg besøket
Foto: Wilse, Anders Beer / Norsk Folkemuseum