Henrik Ibsens grav på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Bergmannshammeren på gravstøtten er knyttet til diktet Bergmanden.

Hovedpersonen i skuespillet av samme navn, John Gabriel Borkman, forteller at han er av bergmannsslekt. I en av sine mest kjente kritikker skrev Ibsen at den «symbolske Grundidee» skulle «slynge sig skjult gjennem Værket, ligesom Sølvaaren i Fjeldet». Alle disse henvisningene til bergverk, bergmenn og sølv er ikke tilfeldig, for Ibsens mor Marichen var både på farens og morens side av bergmannsslekt fra Kongsberg.

Hun kunne ikke bare føre sitt andre fornavn Cornelia 7 generasjoner bakover til Cornelius Trinepol. Hennes første fornavn, Marichen, hadde hun etter farmoren Marichen Barth og etternavnet Barth kan vi fra farmoren følge fire generasjoner videre bakover til den første Barth i Norge, overbergmester på Kongsberg Daniel Barth (1607-1656).

Hennes mormor Christine Olsdatters slekt var også knyttet til bergsmedmestre på Kongsberg og hennes fetter Ole Henckel kom så høyt som det var mulig å komme på Kongsberg. Han ble assessor ved Overbergamtet, meddirektør og senere direktør for Sølvverket. Han var også fra 1796 til 1812 medeier av Åmdalsverk i Skafså. Han døde i 1824 samme år som Henrik Ibsens morfar Johan Andreas Altenburg.