Ibsen tilbrakte de første 15 årene av livet i Skien. Her ble han født, døpt og fikk undervisning. Det var også her han som 13-åring skrev det som av mange regnes som å være hans første skjønnlitterære tekst.

Skien 1828-1834

1828

20. mars blir Henrik Johan Ibsen født i Stockmanngården på Handelstorget i Skien. Hans foreldre er Marichen Cornelia Martine, født Altenburg (1799-1869) og Knud Plesner Ibsen (1797-1877). Storebroren dør bare tre uker etter Henriks fødsel, og Henrik vokser derfor opp som den eldste i en søskenflokk som etter hvert bli på fem.

28. mars blir Henrik Ibsen døpt i familiens hjem.

1831

Familien Ibsen flytter til Altenburggården litt lenger opp i byen på hjørnet av Prinsens gate. De overtar huset etter Henriks mormor.

1833

Det går bra med faren Knud Ibsens forretninger, og han kjøper gården Venstøp i Gjerpen som sommerhus og supplement til gården i byen.

Kildene er ikke entydige, men det kan antas at Henrik fikk privatundervisning hjemme av huslærer eller guvernante. Det sies at han som 6-7-åring var i stand til å lese i Bibelen.

Hvorvidt han begynte på borgeskolen i Skien allerede som 5-åring i 1833 er usikkert, men noen kilder kan tyde på at han gjorde det. Faren Knud Ibsen betalte for skolegang på borgerskolen.  

Henrik Ibsens Skrifter (UiO) sier følgende om dette:  “August 1833 Henrik Ibsen innskrevet ved borgerskolen, der han går til og med første kvartal 1835, og der han først får undervisning i lesning, skrivning, religion, elementær geografi og naturlære og fra andre klasse lærer tysk, historie, geometrisk tegning, stiløvelse og naturhistorie“.

1834

De store og varige økonomiske problemene for faren Knud Ibsen begynner i disse årene, og han tar opp store lån og pantsetter alle sine eiendommer.

1835

Knud Ibsen må selge sine eiendommer i byen. Familien flytter til Venstøp, som Knud Ibsen fortsatt eier, og blir boende der til 1843. I årene på Venstøp får Henrik undervisning av farens venn og nabo Christen Lund som drev en privatskole på gården sin. Lund underviste også Severin Løvenskiolds barn og på skolen Løvenskiold hadde opprettet for arbeider- og funksjonærbarn på Fossum jernverk.

Gården på Venstøp i dag. Foto: Sigurd Svela.

1841

Henrik begynner på en ny privatskole i Scheele-gården i Skien. Der underviste de teologiske kandidatene Johan Hansen og W. F. Stockfleth. Henrik lærte «alminnelige skolefag» inkludert tysk og tok i tillegg privattimer i latin. Dette året fyller Henrik 13 år, og det er først fra da av at det finnes sikker dokumentasjon på at han fikk undervisning på en skole.

Dette året skrev den da 13 år gamle Henrik Ibsen skolestilen “En drøm”, som ofte regnes for å være hans tidligste skjønnlitterære tekst. Skolestilen kan leses i sin helehet på Universitetet i Oslo her. I følge Vinduet, Gyldendals tidsskrift for litteratur, noterte Ibsen følgende fotnote ved gjennomgåelse av korrekturen da “En drøm” skulle gjenutgis i Norsk Forfatter-Lexikon i 1889:

«Denne norske stil bragte mig i nogen tid på spændt fod med min fortræffelige lærer Stockfleth. Stockfleth hadde nemlig sat sig i hodet at jeg havde taget stilen fra en eller anden bog og udtalte dette i klassen. Hans fejlagtige formodning tilbageviste jeg da på en mere energisk måde end han syntes om.»

Henrik Ibsen

Henrik hadde også et åpenbart talent for tegning og maling, og han lærte blyanttegning på en søndagskole i byen i årene 1840-41. Han fikk også litt undervisning i oljemaling av maleren Mikkel Mandt.

1843

Denne våren blir Henrik Ibsen 15 år og han slutter på skolen. I sommermånedene (juni-juli) mottar han konfirmasjonsundervisning.  Den 1. oktober konfirmeres han i Gjerpen kirke.  

Grunnet påtrykk fra kreditorene må Knud Ibsen selge Venstøp på tvangsauksjon i mars 1843, men får bo på gården fram til desember. Da flytter familien til en bygård i Snipetorpgata 27 i byen, som var eiet av Knud Ibsens halvbror, Christopher Blom Paus.

Den 16. november reiser Henrik Ibsen med båten «Lykkens Prøve» til Grimstad for å bli apotekerlærling hos J.A. Reimann. Henrik var på besøk i familiens nye hjem i Skien ved flere anledninger mens han bodde i Grimstad.

Ibsen og Skien senere i livet

1845

Henrik Ibsen reiser på et fireukers besøk til Skien i juni for å overvære broren Johans konfirmasjon. Henrik reiser fra Grimstad med dampskipet «Prins Carl» den 20. juni og returnerer den 24. juli med samme båt. 

Henrik skal ha malt flere malerier i Skien i disse ukene (JH s. 139). Søsteren Hedvig har fortalt at det var under dette oppholdet at Henrik malte karikaturer av søsknene sine som dyreskikkelser: Hedvig som bjørn, Ole som rev, Johan som apekatt og Nicolai som gås. Reven og apekatten er bevart og kan sees på Venstøp. Les mer om karikaturene på Telemark Museum her.

Foto: Telemark museum

1850

Henrik Ibsen er innom familiens hjem i Snipetorpgata 27 i Skien på vei til Kristiania.

1891

Festiviteten i Skien ble åpnet 20. mars 1891 som byens kulturhus. Henrik Ibsen var invitert til åpningen, men kunne dessverre ikke komme. I et brev til søsteren skriver han om hendelsen:

Gid jeg sand kunde have været tilstede ved den leilighed. Af mine barndomsbekendte vilde jeg vel da kun have truffet meget få. Jeg vilde have stået i kredsen av en ny, for mig fremmed slægt. Men i grunden kanske ikke så ganske fremmed alligevel. Gennem alle de fraværelsens år har det stedse stået for mig som om jeg fremdeles hørte hjemme i fødebyen.

Henrik Ibsen

1906

Den 23. mai i 1906 dør Henrik Ibsen i Oslo, uten å ha fått besøkt barndomsbyen Skien igjen.

Vil du lese hele historien om Henrik Ibsen?

Ibsen hadde et langt og innholdsrikt både forfatterskap og liv, hvor veldig mye av det er godt dokumentert. Du finner en utfyllende tidslinje om Ibsens liv og virke på UIO.no.

Kilder:
De fleste opplysninger (og mange setninger) er hentet fra «Tidstavle 1828-1906» i den digitaliserte «Henrik Ibsens Skrifter», Senter for Ibsenstudier, Universitetet i Oslo (HIS),  (Henrik Ibsens skrifter: Forside (uio.no)) og stedvis supplert og korrigert med opplysninger fra Jørgen Haave: Familien Ibsen, Trondheim 2017. 

Vi hører gjerne fra deg!

Har du kommentarer til artikkelen, eller tips til andre Ibsen-relaterte temaer, saker eller arrangementer vi bør skrive om?

Ta kontakt her

Relevante nyheter og artikler

Se flere artikler

Ta en tur i Henrik Ibsens Skien – med en guide på øret

Publisert:

Skrevet av: Ibsenbyen.no

Ibsenbyen Skien er blitt synlig i bybildet

Publisert:

Skrevet av: Ibsenbyen.no