Glaser døde i 1545. Den første norske daleren ble preget på Gimsøy i 1546, men Gimsøy ble ikke den norske bergstaden Glaser hadde planlagt og etterhvert forlot alle de saksiske bergmennene Norge.

…dette var starten på den industrielle revolusjonen i Norge.

Da bergmennene fra Sachsen forlot Gimsøy, var det en som ble igjen. Han het Jürgen eller Jørgen von Ansbach og han omsatte kunnskapen han hadde om å sprenge fjell til å sprenge renner gjennom fjellryggen mellom Hjellevannet og Bryggevannet. Dermed kunne de enorme kreftene i vannmassene som strømmet ned fra Øvre Telemark temmes og reguleres til å drive en rekke oppgangssager. Et så stort sagbruksanlegg fantes ingen andre steder og det er derfor riktig å si at dette var starten på den industrielle revolusjonen i Norge.

Ansbach ble selv sageier og trelasthandler og i 1568 også borgermester i Skien. Han fikk en stor etterslekt og de fleste fremtredende innbyggerne i Skien i de neste generasjoner, som også Henrik Ibsens mors slekt, nedstammet fra Jørgen Ansbach.

Sagbruksindustrien og eksporten av plank og bjelker gjorde det nå viktig og lønnsomt å eie skog. Mens jordbruksområdene tidligere var viktigst, ble det nå skogen som var mest verdifull. Masovnene i jernverkene som nå ble etablert i området rundt Skien, som Fossum, Bolvig og Ulefoss, var alle basert på trekull. Det økte ytterligere verdien av skogen.

Kart av Skien fra rundt år 1700. Rennene gjennom fjellryggen med rekker av sager. Klosteret på Klosterøya til høyre. Byen ligger innerst ved Bryggevannet. Søndre Brekke ligger på skrenten over byen.